Tähtisadeajot 8.9.2013 - Sinin kisaraporttiKuva: Lasse Vuori

Odotin tätä tapahtumaa innolla, sillä edellisestä pidemmästä pyöräkisasta Merida-Finlandiasta oli kulunut jo aikaa. Lisäksi tarvitsin hyvän viimeistelytreenin seuraavan viikonlopun maratonin SM-kisaan Ylöjärvellä. Tämän vuotuiseen kisaan oli perinteiseen tapaan luvattu jälleen hyvää säätä.

Olin käynyt paria viikkoa aikaisemmin kiertämässä kertaalleen kisaradan ja pidin siitä jo ennakkoasetelmissa. Kisa-aamuna oloni oli melko hyvä, vaikka olin kärsinyt parin edeltävän päivän ajan hieman pienestä kurkun karkeudesta. Sitä ei ennättänyt kisa-aamuna kuitenkaan pohtimaan sen enempää vaan heräämisen ja aamupalan jälkeen oli lähdettävä heti matkaan kuskaamaan Eetu-poikaamme mummolaan hoitoon, sillä myös mieheni Juha aikoi osallistua kisaan.

Tarkoituksenamme oli ajella kisamatka yhdessä. Tiesin, että Juha pystyy ajamaan kanssani koko matkan, sillä hänen kuntonsa on kehittynyt syksyä kohti erinomaisesti. Itselläni on yhdessä ajaessa turvallisempi olo muun muassa teknisen huollon suhteen. Tosin Tähtisadeajojen reitti ei ole selkeytensä vuoksi kovin altistava teknisille ongelmille. Varsinainen juurakko ja kivikko puuttuu lähes täysin. Silti reitillä on väliin mukavaa heinikkopolkua, joka mutkittelee metsän siimeksessä. Muutoin reitti on kärrypolkua, hiekkatietä ja asfalttia eli maratonkisaan verrattuna aika paljon helpompi.

Kisan startti oli klo 11, mikä sopii hyvin Jyväskylän seudulla asuville, kun ei tarvitse matkustaa kaukaa, mutta pitemmästä matkasta tuleville se tietää aikaista herätystä. Kisan startti sujui hyvin, sillä lähtöalue on sopivan tilava ja alun hiekkatie on riittävän leveä kovavauhtiseen yhteislähtöön.

Etuauto vauhtia rajaamassa on tarpeellinen, sillä vauhti asfaltille siirryttäessä pitkässä alamäessä on todella kova. Alku sujui kuitenkin hyvin ja kuskit säilyttivät melko rauhallisesti omat paikkansa laskun ajan. Ensimmäisestä kurvista vasemmalle oli varoiteltu aiheellisesti, sillä vauhti siinä olisi ollut muuten todella kova ja törmäilyltä ei olisi varmaankaan vältytty. Nyt se sujui kuitenkin hyvin ainakin omalta ja vieressä ajavieni osalta.

Käännöksen jälkeen tuleva ylämäkiosuus on tarpeellinen, jotta ruuhka helpottaa ja eroa voi tehdä ennen kapealle polulle siirtymistä. Itse sain hyvän paikan, kun jaksoin hieman puristaa hiekkatienousussa ennen polkua. Huomasin, että Juha seurasi hyvin perässä ja suunnitelma yhdessä ajamisesta oli toteutumassa. Saimme pian kiinni miesten kärkiletkan perässä olevia yksittäisiä ajajia ja muodostimme pian hyvän ko- koisen ajoporukan.

Ensimmäinen kierros meni isohkossa porukassa ajaessa, mutta vetovuoroa olisi voitu vaihtaa toteutunutta enemmän. Itse pysyttelin letkan alkupäässä toisena tai kolmantena kuskina lukuun ottamatta muutamaa lyhyttä vetokertaa. Tarkoituksena oli säästää hieman voimia tulevaa viikonloppua varten ja tunnustella oloa, joka ei ollut pariin viikkoon sairastelujen jälkeen ollut kovin hyvä. Kiitos niille herrasmiehille erityisesti Kimmolle ja Jaakolle ja parille muulle, jotka tuossa letkassa vetivät sinnikkäästi. Toisella kierroksella letka kutistui ja jakaantui kahtia. Vauhti hidastui selvästi toisella kierroksella Ilomäkeä lähestyessä ja tiesin, että siinä suunnitellaan iskua.

Näin kävi ja pitkään vetotehtävistä huolehtinut Kimmo karkasi voimakkaalla kiihdytyksellä ylämäessä. Itse kiihdytin vauhtia hieman, mutta pyrin välttämään edelleen kovia happoja enkä lähtenyt ajamaan ihan täysiä perään. Tyydyin tietoon, että seuraava nainen on kaukana ja selkeä voitto oli tulossa. Tavoittelin silti hyvää aikaa ja ajoimme Juhan kanssa vetovuoroa vaihdellen loppuun.

Kisan jälkeen oli hyvä fiilis, kun oma kroppa ja pyörä toimivat moitteettomasti ja sain tehtyä ehjän ajon. Maaliintulon jälkeen oli kiva nautiskella upeasta päivästä ja hienoista kisapaikan puitteista Kallioplanetariolla. Vielä kun verrattain edulliseen osallistumismaksuun sisältyi ruoka, salaatti ja leivät oli mieli erittäin tyytyväinen. Toivottavasti myös ensi vuonna mukaan tulee uusia kuskeja tutustumaan tähän hyvin järjestettyyn Keskisuomalaiseen syyskisaan.

Fiilistellen Sini